Saperavi

Saperavi

Ny månad och ”ny” druvsort, den här gången vänder vi blicken mot vinets vagga Transkaukasus, närmare bestämt Georgien. Den tjockskaliga Saperavidruvan som härstammar från Georgien.

Saperavi är Georgiens mest planterade blå druva, den kommer ursprungligen från Zemo Kartli i sydvästra Georgien, men spreds vidare under 1600-talet, bl.a. till Kakheti i väster som gränsar mot Azerbadjan och Ryssland.  Numera kommer de bästa vinerna gjorda på Saperavi från Kakheti.

Saperavi är en s.k. teinturier, vilket innebär att den har färgat fruktkött och det tillsammans med det tjocka skalet ger förutsättningar för riktigt mörka och kraftfulla viner. För att förstärka detta så betyder Saperavi översatt till svenska, ”färga”.

Under mina vistelser i Estland har jag haft förmånen att prova en hel del Saperavi eftersom esterna hyser en kärlek till både mat och viner från Georgien sedan tiden bak järnridån. Mina favoritproducenter är Tamada (betyder toastmaster) och Château Muhkrani. Tamadas Mukuzani (by och ursprung) årgång 2005 känns fortfarande ung. Det görs också halvsöta viner och fortifierade viner på Saperavi, bl.a. den högt skattade Kindzmarauli (by och ursprung).

Jag hyser stor respekt för dessa länder som står fast vid sina inhemska druvsorter istället för att importera de mer namnkunniga druvsorterna. Det sägs att Georgien en gång hade mer än 1200 inhemska druvsorter, men kommunisternas framfart och jakt på kvantitet medförde att det numera är runt 500. Men idag går de från trädgård till trädgård och inventerar druvsorter och gör DNA-analyser, så vem vet, om 10 år kanske de är uppe på 1 000 sorter igen.

Vill du lära dig mer om Georgien, deras vin- och matkultur, rekommenderar jag boken ”Tasting Georgia – A food and wine journey in the Caucasus” skriven av Carla Capaballo (ISBN 978-1-56656-059-7).

Förutom i Georgien finns de största planteringarna i Ukraina, Moldavien och Ryssland.

Beställ hem nedanstående flaskor och avsluta med en måltid bestående av Aubergine Ajapsandali eller Lamm Chakapuli tillsammans med brödet Khachapuri.            

Teliani Valley Unfiltered Saperavi 2013 (varunr 2041, pris 119,-) – ett vin som finns på hyllan i ett antal Systembolagsbutiker.

Saperavi Qvevri 2016 (varunr 75322, pris 270,-) – Metoden Qvevri är numera ett världsarv. Qvevri innebär att vinerna jäser, urlakas och lagras i dessa lerkrus som var från 20 liter till 10 000 liter.

Fanagoria Cru Lermont 2009 (varunr 79972, pris 302,-) – Vingården Fanagoria ligger i Krasnodar (Ryssland) vid Svarta havet på samma breddgrad som Bordeaux.

Vakhtanguri (skål på georgiska)                                                        

Erik Grödahl